Türkiye turizminin bugünü ve yarını 10 Ekim’de İstanbul’da değerlendirildi. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay, CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve KKTC Eski Cumhurbaşkanı Sayın Mehmet Ali Talat’ın da konuşmalarıyla katıldığı zirve yoğun ilgi gördü.
TurizmTrend.com ve Genç Turizmciler Derneği tarafından gerçekleştirilen “Turizm Trendleri Zirvesi” Serdar Kuzuloğlu’nun yaptığı açılış konuşması ile başladı. Konuşmasında bir araya gelmesi zor olan isimlerin, bu zirve ile bir araya gelmesinin önemini vurgulayarak, turizm sektörünün Türkiye için çok önemli bir lokomotif sektör olduğunu belirtti. Turizm için yeni bir yaklaşım oluşturulması gerektiğini söyleyen Kuzuloğlu, ödenen konaklama ücretleri içerisinde yer alan havuz, spa vb. gibi birimlerin yanı sıra otel hizmet teknolojilerinin de güçlendirilerek fiyatların buna göre belirlenmesi gerektiğini, teknoloji kullanıcılarının hızla artış gösterdiğini ve artık seyahatlerde konfor olarak buna da oldukça önem verdiklerini vurguladı.
Turizm Artık Gençlerde !
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Genç Turizmciler Derneği Başkanı Sayın Bulut Bağcı, bu zirveye gösterilen katılım ve tarafsız ilgi için herkese teşekkür ederek konuşmasına başladı. Her kesimden ve her sektörden destek gördüklerini belirterek, “Bugün burada Trabzon’dan, Urfa’dan, Diyarbakır’dan, Mardin’den, Çorum’dan, Rusya’dan ve hatta Libya’dan konuklarımız var.” dedi.
Turizm sektörünün şu an hali hazırdaki istihdamına değinerek, sektörde çalışanların çoğunluğunun yaş ortalamasının 30-35 arası olduğunu vurguladı. Şu an doğrudan aktif çalışan sayısının 1 milyon 200 bin civarında olduğunu, ortalama bir çalışanın 3 kişilik bir aileyi geçindirdiği düşünülürse sektörün büyüklüğünün önemini belirtti. Her yıl ortalama 100 bin öğrencinin turizm alanında eğitim aldığını söyleyen Bağcı, “Bu tablo sektörün geleceğinin, dinamizminin en önemli göstergesidir. Bu sebeple dünü bugünü değil geleceği konuşmalıyız. Hedefimiz 23 milyar dolar olan turizm gelirini Cumhuriyetimizin 100. yılında 73 milyar dolara taşımaktır.” dedi. Bunun ancak şimdilerde 2030’ları konuşarak, yol haritasını çıkartıp, sektöre dünya ile paralel tüm teknolojik alt yapıyı uygulamakla olacağını söyledi. Bu hedefe Türkiye’de sağlık, kültür, kongre, gençlik ve spor turizmini güçlendirerek ulaşılabileceğini belirtti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan bir ilk!
Turizm Trendleri Zirvesi’nin konukları arasında yer alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, böyle bir zirveye CHP tarihinde katılım gösteren ilk başkan olduğunu belirterek sektörün Türkiye için çok önemli olduğunu belirtti. Dünyanın hızlı değiştiğini ve bu değişime ayak uydurmak gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Merak önemli bir güçtür ve turizm temelde meraka dayalıdır. Baktığımız zaman büyük keşifler merakla başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti küçük bir ülke olmadığı gibi, sorunları çözmek için sadece politikacılar, bürokratlar yeterli değildir. Sektörün çalışanları, yöneticileri ve uzmanları ile bir araya gelerek sorunun birlikte değerlendirilmesi gerekir. Çözüme böyle ulaşılır.” dedi.
Türkiye’nin dünya gelişimini ve dinamiklerini takip etmesi ve uygulaması gerektiğini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, ülke tanıtımının çok önemli olduğunu vurguladı. Üst gelir düzeyi grupların Türkiye’ye çekilmesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu elimizdeki tarihin ve kültürün buna büyük destek olacağını söyleyerek “Kısa süreli önlemler elbette var. Ancak sektör için uzun vadeli düşünmek gerekir. Bir insan en iyi yaşadığı ve deneyimlediği olgunun tanıtımı ve reklamını yapabilir. Bu en güvenilir yoldur. Ülkemize turistlerin gelmesini ve bizden olumlu bir şekilde bahsetmesini, çevresine anlatmasını sağlamalıyız.” dedi.
25 yıldır teröre rağmen Türkiye Turizmini ayakta tutan ve dünya çapında değerini artıran duayenlere teşekkür ediyoruz!
Zirvenin ikinci bölüm açılışını yapan Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay, “Türk Turizm sektörünün genç girişimcilerini bir 10 yıl sonra ayakta alkışlayacağımıza inanıyorum ve bu zirvenin bunun en iyi adımlarından biri olduğunu düşünüyorum” dedi. Bu kadar nitelikli ve çeşitli katılımcının desteğini görmenin kendisini oldukça umutlandırdığını vurgulayan Günay “Türkiye’de bundan sonra da Kültür ve Turizm Bakanlığı, modere eden konumda durarak turizmi her yönüyle destekleyen, denetleyen, kalitesini en yüksek tutmaya çalışan kurum olarak varolacaktır. Bu sene de Türkiye adına aldığımız 2 ödülde bunun en iyi göstergesi olmuştur. Beni gururlandıran bu iki ödülün biri Tripadvisor tarafından Gaziantep Zeugma Müzesi’ne verilen “Mükemmellik” ödülüdür. Bunun bizim açımızdan önemli olmasının nedeni teknolojiye olan yaklaşımımızın da geliştiğini ve dünya standardını yakaladığımızı görmektir. Diğeri ise Portekiz’de yapılan Dünya Seyahat Ödülleri (World Travel Awards 2012) yarışmasında Turizm Oskarları olarak kabul edilen ödüle layık görülmemizdir. Yarışma kapsamında ödüle layık görülen tek kamu kurumu Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı olmuştur. Bu ödülü almamızda emeği olan tüm ekip ve sektör arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” dedi.
“Turizmin geleceğini konuşuyoruz” sloganıyla yola çıkan Turizm Trendleri Zirvesi’nde ilk defa turizm sektörünün gelişimi ve bu gelişimin yönetimi tüm yönleriyle değerlendiriliyor. Zirvede, dünya turizm vizyonunun ülke profesyonelleri ile paylaşılması esas alınarak Türkiye’nin turizm potansiyelinin artırılması ve böylece ülke ekonomisine katkı sağlanması hedefleniyor. Zirvede özellikle yeni nesil tüketici davranışları, turizm sektöründe sosyal medyanın etkin kullanımı, turizmde pazarlama zekası, yeni nesil ödeme sistemleri, turizmde online dünya, turizm yatırımları ve bunların finansmanı gibi birçok konu masaya yatırılıyor.
Türkiye’nin turizm gelirleri hızla büyümeye devam ediyor…
Turizm sektöründe yeni bir dünya düzeni kurulurken, Türkiye son 10 yıldır yaşadığı hızlı değişim ve gelişimle bu sürece önemli bir aktör olarak dâhil oldu. 2011 itibariyle Dünya Turizm Örgütü’nün 1,03 trilyon dolar olarak açıkladığı ve her yıl %4-5 oranında büyüme kaydeden turizm sektörü, her ülke için cazip bir rekabet ortamı haline gelmiş bulunuyor. Gelişmiş ülkelerin dahi turizm sektöründen daha fazla pay almanın planlarını yaptığı günümüzde, Türkiye 1980’lerde 1,2 milyon turist ve 327 milyon USD olan turizm gelirini, bugün 36 milyon turist ve 23 milyar dolara yükselterek hızlı büyümesini devam ettiriyor.
Sunucu Serdar Kuzuloğlu, konuşmacılar tüm dünyadan…
Sunuculuğunu sosyal medya alanında çalışmalarıyla tanınan aynı zamanda Radikal Gazetesi yazarı M. Serdar Kuzuloğlu’nun üstlendiği, turizm, pazarlama, teknoloji, finans gibi alanlarda önde gelen firmaların yöneticilerinin konuştuğu zirve, alanında ilk olma özelliği taşıyor. Ayrıca, Bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları ve yöneticilerden oluşan üst düzey kamu temsilcilerinin de konuşmacı olarak katıldığı zirve turizm sektörü yöneticilerini bir araya getirdi.
Konu ile ilgili açıklama yapan Turizm Trendleri Zirvesi Organizasyon Sorumlusu Bulut Bağcı “Bu zirve özellikle, Avrupa, Körfez Ülkeleri ve Orta Doğu’da turizm sektörünün geleceğinin kapsamlı bir şekilde analiz edildiği bir organizasyondur. Amacımız, turizm sektörünün geleceğini konuşurken, Türkiye’ye yatırım yapacak projeler ve ürünler geliştirmektir. İnanıyoruz ki, zirvemizin İstanbul’da yapılması, bölgenin son dönemlerde kazandığı marka değerine de katkı yapacaktır.” şeklinde konuştu.