Samsun Towers’ın Elektriğini Soyutwind Üretecek

Türkiye’nin ilk ve tek yerli rüzgar türbini üreticisi Soyutwind, Esenyurt’ta inşaa edilen Samsun Towers’la anlaştı. Bu kapsamda Soyutwind’in ürettiği rüzgar türbinleri ilk etapta Samsun Towers’ın şantiyesinin ilerleyen dönemde ise konut ve AVM’sinin elektrik ihtiyacını karşılayacak.

 Elektrikten kaynaklanan yüksek aidat giderlerini düşürmek isteyen konut şirketleri rüzgar türbini kurmak için harekete geçti. Yurtdışında oldukça yaygın olan rüzgardan kendi elektriğini üretme işi Türkiye’de henüz birkaç konut projesinde uygulanıyor. Bunlardan bir tanesi de Esenyurt’ta inşaa edilen Samsun Towers. Türkiye’nin ilk ve tek yerli rüzgar türbini üreticisi Soyutwind, Samsun Towers’ın rüzgardan kendi elektriğini üretmesi için çalışmalara başladı. Samsun Towers için rüzgar türbini üretip altı hafta içinde kurulumunu tamamlamayı planladıklarını söyleyen Soyutwind Genel Müdürü Serhat Ay, “İlk etapta kurduğumuz bu rüzgar türbini inşaat bitene kadar şantiyenin enerji ihtiyacını karşılamaya katkı sağlayacak. Önümüzdeki dönemde Samsun Towers’ın içerisinde yer alan alışveriş merkezinin ve yine projede bulunan konutların elektrik ihtiyacını karşılamaya dönük çalışmalar da yapacağız” dedi.

RES yatırımı düğmeye basıldı

Alışveriş merkezinin aidat giderlerinin azaltılması için 500 kwat’lık dört adet rüzgar türbini kurmanın yeterli olacağını söyleyen Serhat Ay, “Bu türbinleri kurmak için uygun yer bakıyoruz. Ayrıca projede 1.650 adet konut yer alıyor. Konutların elektrik ihtiyacını karşılamak ve aidat giderlerini azaltmak için de çalışmalar yapıyoruz. Bunun için de 10 megawat’lık lisanslı RES (rüzgar enerji santrali) yatırımına ihtiyaç var. RES yatırımı hayata geçtiğinde Türkiye’de ilk defa yerli rüzgar türbinlerinin kullanılacağı bir proje gerçekleşmiş olacak. Bu RES yatırımından elde edilecek gelir Samsun Towers’tan ev alan konut sahiplerine bölüştürülecek. Her konut sahibi aylık aidatını bu projenin gelirinden karşılayabilecek. Böylelikle konut sahipler aidat ödemeyeceği gibi bazı aylar üretime ve harcamalarına bağlı olarak gelir dahi elde edebilecek. Bu projemiz ile ilgili de fizibilite çalışmalarımız devam ediyor” açıklamasında bulundu.

Soyutwind

Talep arttı

Mart ayında Enerji Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik değişikliği ve uygulama esaslarının yer aldığı tebliğin çıktığını hatırlatan Serhat Ay, “Buna göre isteyen herkes rüzgar türbini kurarak ihtiyacı olan elektriği üretebiliyor, hatta fazlasını dağıtım şirketine satabiliyor. Tebliğden sonra kendi elektriğini üretmek isteyen sanayi, turizm, tekstil ve inşaat sektöründen yoğun talep alıyoruz” diye konuştu.

150 dairelik bir sitenin ihtiyacı olan 500 kW’lık elektriği üretmek için bir adet rüzgar türbini kurmanın yeterli olduğunu ifade eden Soyutwind Genel Müdürü Ay, 500 dairelik bir site için de üç adet 500 kW’lık rüzgar türbini kurulabileceğini söyledi. 500 kW’lık bir türbinin anahtar teslimi maliyetinin 700 bin dolarla 750 bin dolar arasında değiştiğini belirten Ay, yatırımın kendini 3 ile 5 yıl içinde amorti edeceğini anlattı.