Dijital pazarlamacılığın yeni adı “Proje: (D)evrim”

Sosyal medya ve dijital pazarlama stratejilerinin tüm detaylarıyla masaya yatırıldığı Digital Age Konferansı, Porter Novelli Global Teknoloji Uygulama Lideri Richard Cline’ın sunumuyla son buldu. “Kurumsal Sosyal Medyanın Evrimi” başlıklı konuşmasında, dijital pazarlama ve reklamcılığın evrim geçirirken, aynı zamanda devrimsel bir sürece girmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

 Sunuma İstanbul’u selamlayarak başlayan Porter Novelli Global Teknoloji Uygulama Lideri Richard Cline, tüketicinin de en az teknoloji kadar hızlı değiştiğini söyleyerek şirketlerin de bu dönüşüme ayak uydurması gerektiğini belirtti. Geleneksel pazarlamacılık ve reklamcılık stratejilerinin yetersiz kalması nedeniyle artık markaların tüketiciyle iletişimlerinde devrim yaratacak özgünlüğü yakalaması gerektiğine değinen Cline, “Hepimiz mesaj kaygısı güdüyor, mesajımızın duyulması için büyük bir kavga veriyoruz. Ama her şeyden önce zihniyetimizi değiştirebiliyor muyuz? O mesajı nasıl vereceğimiz üzerine kapsamlı düşünüyor muyuz?” dedi.

Hayatınızın en iyi işi!

Marka iletişim kampanyalarının özgünlüğü sürecinde insanları eğlendirmenin gerekliliğine vurgu yapan Richard Cline, Durex’ten örnek verdi. Marka, yeni çıkan ürününü denemek isteyenlere yönelik gazetede “Hayatınızın işi” başlığıyla bir ilan açmış ve sonuçta 7 bin kişinin ilana başvurmasını sağlamıştı. “Markanın düzenlediği, yalnızca kısa süreli, basit bir kampanya değildi. Aylarca konuşulan sürdürülebilir bir etki ve marka algısı yarattı” diyen Cline, sözlerine şöyle devam etti: “Geleneksel Halkla İlişkiler teorisi ve pratiği ölmedi, hala yaşıyor. Yalnızca sosyal medyayla birlikte o da evrim geçirdi. Hala önemli olan, herkese hitap edecek, herkesin anlayacağı bir hikâye üretip üretmediğiniz ve bunu onlara nasıl sunduğunuz.”

 “Duvarları yıkmalı, bir olmalıyız”

Kurumsal bakış açılarından örnek veren Richard Cline, şirketlerde reklam, pazarlama, internet ekiplerinin birbirleriyle yeterli iletişimi kurmadan, birbirinden bağımsız ve habersiz iş yaptığını, ancak bu yöntemin artık işlemediğini belirtti. “Dijital tek başına bir kavram, işleyiş değildir. Daha büyük bir iletişim mecrasını tanımlar. Bu nedenle departmanlar arası duvarları da yıkmalı ve pazarlamayı, tüm bu birimlerin etkileşim halinde olduğu tek bir bedende toplamalıyız” dedi.

 Hem sosyal hem “cool” nasıl olunur?

Dijital dünyada başarının bir anda yakalanmadığını, zaman, sabır ve strateji gerektirdiğini söyleyen Porter Novelli Global Teknoloji Uygulama Lideri Richard Cline, dijitalde başarılı olmanın özetini, sunum sonunda şöyle toparladı: “Dijital, popüler olanın takip edilmesi ve uygulanması değildir. Net otorite ve profesyonellik çizgilerine ihtiyaç vardır. Örneğin, sosyal medya uygulamalarınızı yalnızca genç diye stajyere teslim etmek, ciddi kurumsal bir hatadır. Dijital dünyada sosyal ve cool olabilmek için sosyal medya stratejistleriniz olmalı, çalışanlarınıza düzenli eğitimler vermeli, yasal destek almalı ve nihayetinde sosyal medya politikası geliştirerek insana dokunan hikâyelerle uzun süreli ilişkiler kurmalısınız.”

——————————————–

Pazarlama ve reklam sektörüne yön veren Digital Age Konferansı, 18 Ekim Perşembe günü Four Seasons Otel’de düzenlendi. Bu yıl altıncısı düzenlenen konferansta dijital dünyanın yarattığı tüm yenilikler, tuzaklar ve avantajlar, Türk ve yabancı konuşmacıların katılımıyla A’dan Z’ye tartışıldı. Konferans konuşmacılarının ortak bir mesajı vardı: Dikte etmeyin, sohbet edin!

Platin ana sponsorluğunu Vodafone’un, gençlik sponsorluğunu Coca-Cola’nın üstlendiği Digital Age Summit 2012’nin teması bu yıl “Dijital Yaratıcılık”tı. Bu bağlamda dünyanın dört bir yanından gelen büyük teknoloji şirketleri, popüler internet markaları ve dijital/interaktif ajansların yöneticileri, dijital reklam ve pazarlamanın hem dünyada hem de Türkiye’de nereye gittiğini tartıştı, avantaj ve dezavantajları anlamaya çalıştı ve yeni bakış açılarını keşfetme fırsatı buldu.

 Digital Age dergisi tarafından 2007 yılından bu yana düzenlenen konferansta, sosyal medyadan mobil cihazlara, sosyal televizyondan dijital aktivizme ve ödüllü kampanyalara kadar dijital yaratıcılığın uygulanabileceği ve başarı getirebileceği farklı alanlar mercek altına alındı. Konuşmacıların neredeyse tamamı, konferans süresince Halkla İlişkiler teoriği ve pratiğinin kalbi olan “müşteriyle diyalog kurma, etkileşime girme ve uzun süreli bir ilişki oluşturma” ilkesini vurguladı.

 M-yaşamda ana dil: “dijital”

Digital Age Summit, Digital Age Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Pelin Özkan ve Vodafone Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür YardımcısıGizem Keçeci‘nin konuşmalarıyla başladı. Özkan, hayatımızı değiştiren üç dönüşümün, pazarlama iletişimi, dijital reklamcılık ve tüketici davranışlarında yaşandığını belirtirken, Keçeci de hemen ardından yaptığı sunumda şunları söyledi: “Hayatımızın büyük bölümünü, bir organ olarak edindiğimiz mobil cihazlarımız nedeniyle ‘mobil’ takısıyla tamamlar, m-yaşamlardan bahseder olduk. Kimliğimizi her geçen gün yeniden tanımladığımız şu günlerde artık yeni sorular sormalı ve kendimizi, çevremizi yeniden keşfetmeliyiz.”

Dijitalde hikâye anlatıcılığı

MIT’de Yeni Medya Yazarlığı dalında yardımcı doçentlik yapan Beth Coleman, yaptığı sunumda son kitabı Hello Avatar: From Virtual Worlds to X-Reality‘den örnekler sundu. Zenginleştirilmiş gerçeklik, bölgesel medya, yaygın hesaplama, müşterek mevcudiyet, görselleştirme ve veri ağları gibi ağ toplumunun yeni kavramlarını irdelerken sunumun sonunda, “Sürekli kullandığımız cep telefonlarına doğru, başımız öne eğik durarak geleceğe yürüyemeyiz. Elimizde telefonlarımızla ileriye ve birbirimize bakarak adım atabilir ve topluluk hissini yeniden ve daha güçlü bir şekilde yakalayabiliriz” dedi.

Coca-Cola Türkiye İnteraktif Pazarlama Müdürü Yüce Zerey ise, aynı konuda gerçek yaratıcılığın sahada ve sokakta olduğunu söyledi. Zerey, “Oluşturulacak marka hikayelerinin kolay yayılabilir, birbiriyle bağlantılı ve Türk kültürüyle uyumlu olması gerekiyor. Marka DNA’sıyla entegre olan likit hikayeler başarıyı getiriyor” dedi.

Müşteriniz arkadaşınız olabilir mi?

Coca-Cola Avrasya ve Afrika Grup İnteraktif Pazarlama Müdürü Mariano A. Bosaz ise, markanın “Bize katılır mısın?” sloganının, özellikle sosyal ağlarda hem tüketici hem de marka tarafından güçlü bir karşılık bulduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Tüketicilerin içeriği tükettiği bir dönemden aktif olarak ürettiği bir döneme geçiyoruz. Lokal kavramı da artık coğrafyayla değil, müşterilerinizin konuştuğu dille tanımlanıyor. Bu nedenle artık içerik üreten tüketicilerin, markanın ta kendisi olduğu, markaların da bu etkileşim süresince tüketiciyle diyalog kurmak için can attığı bir çağda yaşıyoruz. Hayranlarınızın arkadaşlarınız gibi olmasına izin vermeli, dertlerini dinleyip güzel haberlere birlikte gülmelisiniz.”

“Sosyal medya başarısı” yalan

Digital Age Summit 2012’nin en çarpıcı sunumlarından birini, UnMarketing Başkanı ve UnMarketing isimli bestseller kitabın yazarı Scott Stratten yaptı. Forbes.com tarafından dünyanın en önemli 10 sosyal medya uzmanından biri olarak gösterilen Stratten, “sosyal medya başarısı” terimini kabul etmiyor: “Malzemeniz Muhteşem’se satın. Değilse sizde kalsın! Siz harikaysanız, tüketiciler sizin muhteşemliğinizi her yerde yayar. Kötüyseniz bunu da yayar. Şirketler teknikten çok içerik konusunda çaba harcamalı. Dikte etmeyip sohbet ederek, müşterilerinizi dinlemekten korkmayarak başarıyı yakalarsınız. Tutku ve bilgi karlılığı getirirken, sosyal medyada müşterilere cevap veren kişi sizi rezil de eder, vezir de!”

 Çoklu kanallarda başarı

41?29! Ajans Başkanı Alemşah Öztürk ise, Facebook’taki Denizbank şubesinin başarı öyküsünü katılımcılara aktarırken “bankayı Facebook’a getirerek” başarıyı yakaladıklarını belirtti ve çoklu kanalların önemine şöyle değindi: “Çok kısa sürede Facebook Bankacılığı uygulamamızı sosyal ağlar dışında hem televizyonla hem de yazılı medyayla birleştirdik. Ortaya, kullanıcı verileri ve girdileriyle beslenip şekillenen sosyal medya aracılığıyla interaktif bir bankacılık sistemi kurmuş olduk” dedi.

 HAVAS Engage Dijital Pazarlama Bölüm Başkanı Melahat Parlak ise, Volvo’nun hem dizel, hem otomatik vites, hem de 1.6 özellikleriyle ön plana çıkan Volvo modelinin tanıtım kampanyasında sosyal medyanın, gazetelerin ve mobil platformların kullanımıyla “En İyi Üçlü” kampanyasını kısa sürede nasıl geniş kitlelere taşıdıklarını anlattı.

 Dijital aktivizm: Yemezler!

Sosyal sorumluluğun dijital bir örneğini temsilen kürsüye çıkan V for Viral Kreatif Direktörü Burcu Sarar, GDO’lu ürün ithalatına karşı açılan Greenpeace’in “Yemezler!” kampanyasının başarısını etkileyen pazarlama yöntemlerini katılımcılarla paylaştı. Sarar, 326 bin “Hayır”la GDO’ya karşı nihai başarıyı yakalayan ve 42 GDO başvurusunun kaldırılmasını sağlayan kampanyanın başarıya ulaşma nedenini şöyle özetledi: “Katılımcılara sunduğumuz özel rozetler ve unvanlarla onları özel hissettirdik, bizimle aynı duyguları paylaşmalarını, aynı şeye inanmalarını sağladık. Greenpeace site trafiği yaklaşık üç aylık bir sürede 2,5 milyona ulaştı, 100 binden fazla blog’da kampanya yer aldı, 500 bin rozet toplandı. Sonuç, yüzde 100 başarı oldu.”

 Müşteri üzerindeki etkinizi ölçün

Konferansın bir diğer konuşmacısı ise, dünyanın önde gelen bağımsız araştırma şirketi ComScore’un Başkan Yardımcısı Greg Dale’dı. “Dünyanın Dijital Reklamcılığa Bakışını Değiştirmek” başlıklı konuşmasını yapan Dale,“Kampanyanızın gerçek etkisini ve reklamınızın gerçek potansiyelini görebileceğiniz metodolojileri uygulamak, doğru hedefleri belirlemek açısından en kritik karar” dedi ve sunumunda daha çok dijital kampanyalardaki görüntüleme, izleyici hedefleme ve marka güvenliği gibi konuları ele aldı.

 Dijital pazarlamacılıkta (D)evrim Projesi

Digital Age Konferansı, Porter Novelli Global Teknoloji Uygulama Lideri Richard Cline’ın sunumuyla son buldu. Cline, “Kurumsal Sosyal Medyanın Evrimi” başlıklı konuşmasında, dijital pazarlama ve reklamcılığın evrim geçirirken, aynı zamanda devrimsel bir sürece girmesi gerektiğine vurgu yaptı ve tüm konferansı özetleyen bir final yaptı: “Dijital dünyada sosyal ve cool olabilmek için sosyal medya stratejistleriniz olmalı, çalışanlarınıza düzenli eğitimler vermeli, yasal destek almalı ve nihayetinde sosyal medya politikası geliştirerek insana dokunan hikâyelerle uzun süreli ilişkiler kurmalısınız.”