19. Beyaz Müzayede İlkbaharı 360 Adet Eserle Karşılıyor

Türk Çağdaş ve Modern Sanat Müzayedeciliği’nin 5 seneden beri lider ve öncü kuruluşu Beyaz Müzayede 2012 yılını 2 bölüm ve aralarında çok sayıda başyapıtın yer aldığı toplam 360 eserin satışa sunulacağı 19. Beyaz Çağdaş ve Modern Sanat Müzayedesi ile açıyor. Müzayede’de Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen usta, orta ve genç kuşak sanatçılarının birbirinden önemli resimleri, video, fotoğraf ve heykelleri yer alıyor. 17 Mart Cumartesi ve 18 Mart Pazar günleri Conrad Hotel’de saat 14:00’te başlayacak olan 19. Beyaz Müzayede 2 Bölüm’den oluşuyor. 1. Bölüm’de 186 eser ve 2. Bölüm’de 174 eser satışa sunuluyor.

19. Beyaz Müzayede

2011 yılında Londra’da Sotheby’s Müzayede’sinde 310,000 USD ile bir eseri satış rekoru kıran Taner Ceylan’ın kendi arkadaşını resmettiği meşhur ‘Alp’ resmi 160,000-200,000 TL tahmini fiat aralığı ile satışa sunuluyor. Sanatçının  bu eseri  Damiani’nin 2011 yılında yayınlanan kitabında yer almaktadır.

Müzayede’de ayrıca gerek Türkiye’de gerekse yurtdışında açtığı sergilerde eserleri daha ilk günde satılan Canan Tolon’un 3 adet eseri yer alıyor. Sanatçı’nın 2005 yılında yapmış olduğu 168x237cm ebatlı ‘Rafineri’ isimli yapıtı sanatçının en önemli başyapıtları arasında gösterilmektedir. Sanatçı’nın 2003 yılı tarihli 138x133cm ebatlı ‘Körü Körüne’ isimli tablosu  2011 yılında Finansbank tarafından yayınlanan Canan Tolon kitabında yer alıyor. Yurtdışı bir koleksiyondan satışa sunulan 2009 tarihli ‘Break in 6’ isimli tablosu ise Canan Tolon’un koleksiyonerler tarafından sıkça aranan bir serisine ait olma özelliği taşıyor.

19. Beyaz Müzayede’de halen Galerist’te sergisi devam eden ve eserleri dünya koleksiyonlarına girmiş önemli sanatçımız Haluk Akakçe’nin birbirinden önemli 7 adet eseri satışa çıkıyor. Almanya’nın en önde gelen galerilerinden Max Hetzler tarafından satılmış olan ve Haluk Akakçe’nin en önemli 2 video’sundan biri olarak gösterilen ‘Shadow Machine’ isimli video yapıtı koleksiyoner ve müzelerin yakından takip etmesi gereken bir eser olarak görülüyor.  Geçenlerde video ve üç boyutlu eserler haricinde başka eser üretmeyeceğini açıklayan Haluk Akakçe’nin artık yapmayacağını açıkladığı Renkli Panel Serisi’ne ait toplam 5 eser satışa sunulanlar arasında yer alıyor. Özellikle, Londra’da yayınlanan ‘Unleashed Contemporary Art From Turkey’ isimli kitapta yer alan 200x200cm ebadındaki ‘Haven’t Slept For 3 Nights’ isimli Renkli Panel Serisi’ne ait başyapıtın koleksiyonerlerin ilgi odağı olacağı düşünülmektedir.

2011 yılında başta Beyaz Müzayede olmak üzere tüm müzayedelerde satış rekorları kıran Türk Çağdaş Sanatı’nın orta kuşağının en önemli temsilcileri arasında gösterilen Kemal Önsoy’un 3 tanesi başyapıt niteliğinde olan 10 adet önemli yapıtı 19. Beyaz Müzayede’de satışa sunuluyor. Orta ve genç kuşaktan yurtdışında önemli koleksiyonlara girmiş olan Gülay Semercioğlu’nun ‘Red Apple’ isimli bugüne kadar yapmış olduğu en büyük ebatlı başyapıtı ve Leyla Gediz’in Saatchi Gallery’de sergilenen ‘Yengeç’ isimli yapıtı 19. Beyaz Müzayede’de sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Müzayede’de Orhan Peker, Neşet Günal ve Nedim Günsür gibi Türk Modern Sanatı’nın ustalarının başyapıtları ve önemli eserleri yer almaktadır. Orhan Peker’in kitaplarında önünde resim çektirdiği en önemli başyapıtlarından biri olan 150x150cm ebadındaki meşhur ‘Kedili Özden’ tablosunun koleksiyonerlerin çekişme yaşayacağı eserlerden biri olacağı düşünülüyor. Ayrıca Neşet Günal’ın kitabında yer alan ‘Sorun –  Sorum III’ isimli yapıtı ve Nedim Günsür’ün kitabında yer alan ‘Palyaço ve Cambazlar’ yapıtı Müzayede’nin diğer ilgi çekecek eserler arasında yer alıyor.

2011 yılında Beyaz Müzayede’de satış rekorları kırmış olan Türk Çağdaş Sanatı’nın soyut ustası Adnan Çoker’in Müzayede’de 1995 yılına ait 180x180cm ebadında ‘Beş Mor Kare’ isimli başyapıtı, 1985 yılına ait 150x150cm ebadındaki ‘Alınlık Minimal Simetri 3’ isimli meşhur minimalist başyapıtı ve 1986 yılına ait 150x150cm ebadındaki ‘Kulp’ isimli minimalist dönemine ait bir başka önemli yapıtı yer almaktadır. Müzayede’de satışa sunulan Adnan Çoker başyapıtları sanatçının Beltaş tarafından 2010 yılında yayınlanan kitabında yer almaktadır.

Türk Çağdaş Sanatı’nın bir diğer ustası Erol Akyavaş’ın 4 adet eseri de satışa sunuluyor. Sanatçının 1989 yılında yapmış olduğu 152x127cm ebadındaki ‘Kabe’ Serisine ait şaheseri ve 1983 yılında yapmış olduğu her biri 127x100cm ebadındaki 2 adet ‘Kerbela’ Serisi’ne ait önemli yapıtları Müzayede’de satışa sunulan birbirinden değerli eserler arasında yer almaktadır.

19. Beyaz Müzayede’de ayrıca ilk Çağdaşlarımız’dan Fahrelnisa Zeid, Nejad Melih Devrim, Mübin Orhon, Abidin Elderoğlu ve Abidin Dino’dan önemli yapıtlar yer alıyor. Fahrelnisa Zeid’in Fransa’da Maillol Müzesi’nden çıkan ‘Red Melody’ isimli şaheseri 2. Bölüm kataloğunun kapağında yer almakta olup 300,000-400,000 TL tahmini fiat aralığı ile satışa sunulmaktadır. Ayrıca Abidin Elderoğlu’nun önemli eserlerinden olan ‘Ayın Yaratılışı’ isimli eseri ve ön çalışması ve daha önce Beyaz Müzayede tarafından satılan ve İstanbul Modern tarafından yayınlanan ‘Gökkuşağında İki Kuşak-Nejad Melih Devrim’ isimli kitapta yer alan Nejad Melih Devrim’in ‘Çin Seddi’ isimli yapıtı satışa sunulan eserler arasındadır.

Şu anda halen İsviçre’de sergisi devam ede figür ustalarımızdan Yüksel Arslan’ın Santral İstanbul tarafından yayınlanan kitabında da yer alan 2 adet eseri ve 5 adet desen ve mektupları 19. Beyaz Müzayede satılacak. 2011 yılında müzayedelerde rekorlar kıran Türk Figüratif Çağdaş Sanatı’nın en büyük ustalarından olan Komet’in bir tanesi heykel toplam 7 adet eseri Müzayede’ye giriyor. Komet’in 1975 ve 1979 yılları arasında Paris’te yapmış olduğu meşhur ‘Hospital Psychiatrique’ isimli şaheseri 2. Bölüm kataloğunun arka kapağında yer almakta olup 80,000-120,000TL tahmini fiat aralığı ile satışa sunuluyor. Türk Figüratif Çağdaş Sanatı’nın bir diğer ustası Mehmet Güleryüz’ün ise 1970’li yıllardan 2000’li yılara kadar çeşitli dönemlerine ait 5 adet resmi satışa sunulan eserler arasında yer alıyor. Özellikle Mehmet Güleryüz’ün 1970’li yıllarda ‘Yeşil Dönemi’ olarak bilinen dönemine ait ‘Dinner’ isimli tablosunun Mehmet Güleryüz koleksiyonerlerinin ilgi odağı olması bekleniyor.

2010 yılında kaybettiğimiz Türk Çağdaş Sanatı’nın en büyük ustalarından Ömer Uluç’un aralarında başyapıtlarının yer aldığı 9 adet resmi, aynı yıl kaybettiğimiz bir diğer usta Ferruh Başağa’nın arasında 136x157cm ebadındaki ‘Güvercinler’ isimli başyapıtın da yer aldığı 7 adet resmi, Mustafa Ata’nın biri Bilim Sanat Galerisi tarafından yayınlanmış kitabının kapak resmi olan 2 adet başyapıtının arasında yer aldığı 9 adet resmi, Güngör Taner’in ‘Kuğu’nun Ölümü – Tchaikovski’ye Saygı’ ve ‘La Dance Symphonique’  isimli 2 adet başyapıtı ve 2008 yılında genç yaşta kaybettiğimiz bir diğer usta Zekai Ormancı’nın başyapıtlarının yer aldığı 6 adet resmi 19. Beyaz Müzayede’de satışa sunuluyor.

Türkiye’de dünyanın önde gelen çağdaşlarının başyapıtlarını satışa sunarak bir ilke imza atan Beyaz Müzayede 17 Mart Cumartesi günü gerçekleştireceği 1. Bölüm’de dünyanın önde gelen 11 sanatçının eserlerine de yer veriyor. Bu eserler arasında  dünya geometrik soyutunun öncüsü Amerikalı sanatçı Peter Halley’in 170x214cm ebadındaki ‘Prison’ isimli şaheseri, İngiliz sanatçı Julian Opie’nin 173x194cm ebadındaki ‘Caterina Dancing in Red Dress’ isimli yapıtı ve Alman Çağdaş Sanatı’nın ustası Macus Lüpertz’in 1994 yılında yaptığı178x156cm ebadındaki ‘Portrait’ isimli yapıtı yer almaktadır.

19. Beyaz Müzayede sanatseverlerin kaçırmaması gereken bir Çağdaş ve Modern Sanat Şöleni niteliğinde olop, 17 Mart Cumartesi ve 18 Mart Pazar günleri saat 14:00’te Conrad Hotel’de gerçekleştirilecek 2 bölümden oluşacaktır. 19. Beyaz Müzayede’de yer alan eserler 14-16 Mart saat 10:00-20:00 arasında Sofa Hotel’de sergilenecektir.